Värme & vatten
För produktion av vårt varmvatten i kranarna (tappvatten) och för uppvärmning (radiatorvatten) är vi via värmeväxlare kopplade till fjärrvärme (E-on).
I en av lägenheterna i varje huslänga finns det i källaren en värmeväxlare, cirkulationspump och reglerventil samt styrenhet en s.k. undercentral (UC).
I UC regleras värmemängden efter utetemperaturen och efter vindhastigheten. Ibland måste justeringar göras och bor du i ett hus med pump och reglerventil kan det hända att styrelsen behöver tillgång till källaren.
För att värmen ska fungera tillfredsställande och till så låg kostnad som möjligt är det viktigt att termostaterna på dina radiatorer fungerar. Varje länga har en tryckstyrd pump och alla lägenheter (dvs. det hus du äger) har justerats in till rätt värmeeffekt. Värmeeffekten är beräknad efter exakt effekt på varje radiator. Om de befintliga radiatorerna har försetts med rätt termostat och insats samt att insatsen är strypt till rätt effekt kommer värmen att fungera. Om du inte får termostaterna att arbeta, så bör dessa samt strypningsinsatsen bytas ut.
Om radiatorer är varma upptill och kalla nertill så fungerar de rätt. När värme behövs ska det vara minst 15 graders skillnad mellan undersida och ovansida på radiatorytan. Om rumstemperaturen är rätt kan radiatorn vara kall pga att den är stängd via termostaten och det är inget fel, tvärtom fungerar då systemet perfekt!
Om de däremot är varma på ena sidan och kalla på andra sidan kan de behöva luftas. Är du osäker på hur du ska göra, så ring någon i styrelsen som är ansvarig för Teknik & Underhåll, så kan du få råd.
Värmen sätts på när utetemperaturen understiger +12 ºC och stängs av när utetemperaturen överstiger +14 ºC. Detta sker helt automatiskt.
Rumstemperaturen ska ligga mellan +20 – +21 ºC.
Ventilation
Frånluftsventilations systemets funktionsprincip: Varje länga har en gemensam tryckstyrd frånluftsfläkt. Frånluften sugs ifrån ventiler i badrummet, toaletten, tvättstugan samt via spiskåpan i köket.
I köket får endast följande varianter av spiskåpan/spisfläkt nyttjas:
- Spiskåpa utan fläkt som är kopplad till det centrala frånluftsfläktssystemet.
- Spisfläkt med kolfilter som ej är kopplad till det centrala frånluftssystemet. Kravet är att frånluften i köket förses då med ett rätt injusterat frånluftsdon.
- Spisfläkt försedd med en godkänd alliansfläkt, typ lägenhetsmodell, som är tillåten att kopplas till ett centralt frånluftsfläktssystem. Franke är en tillverkare av alliansfläktar.
Ovanstående innebär alltså att det inte är tillåtet att montera in en ”vanlig” köksfläkt med inbyggd motor och koppla den till den centra frånluftssystemet. Förbjudna spisfläktar är de som har standardfläktar.
Skulle man använda sig av en felaktig köksfläkt och/eller att man gör ingrepp i ventiler som är injusterade kan det innebära att frånluftssystemet ej kommer att fungera rätt och med risk för sanitära följder för sin egna och grannars hälsa. Även fastigheten kan ta skada.
Det är upp till fastighetsägaren att kontakta sotaren för brandbesiktning och rengöring av imkanalen i köket. Vid detta tillfälle ska sotaren även kunna komma upp på taket till frånluftsfläkten, vilket du bör tänka på om du har inbyggd uteplats.
Avlopp
Det är viktigt att inte kasta föremål (bindor, trosskydd och dylikt) i WC-stolen. Lika viktigt är att inte hälla ut fett från stekning i panna eller ugn i vasken. Häll i förpackning som ska kastas i soporna eller torka av det feta kärlet med papper. På så sätt undviker vi kostnader för akuta utryckningar p.g.a. av stopp i avloppsledningar.
Handdukstorkar
Viktigt när det gäller handdukstorkar:
Tillåtna handdukstorkar är de som kopplas in på värmesystemet som ersättare till radiatorn.
Handdukstorkar med elvärme:
Förbjudna och livsfarliga är de torkare som är inkopplade på tappvarmvattnet. Har ni en som är inkopplad på tappvarmvattnet skall den kopplas ur omgående. Dessa är livsfarliga då de kan riskera stor tillväxt av Legionella i vårt vattensystem. Är ni osäker hur handdukstorkaren är inkopplad så hör av er till styrelsen.